søndag 6. mars 2011

Mobb en blogger

Mobbing har alltid vært et problem, både på skolen og i arbeidslivet. Vi leser ofte i avisene at barn og unge mobbes, enten direkte ved slag og spark og gjentatt erting eller mer indirekte ved å bli frosset ut og holdt utenfor vennegjengen. Når stadig flere nå kommuniserer og "lever (utleverer) sine liv" via internett, gir det også mobberne en ny arena å utfolde seg på. I en kronikk i Adresseavisen beskrives mobbing på nett som et alvorlig samfunnsproblem. Altfor mange opplever å bli hetset og sjikanert på f.eks MSN og Facebook eller pga av noe de skriver og legger ut på egne blogger. Det å kunne opptre anonymt, gjør at mange glemmer vanlig skikk og bruk og de spilleregler som gjelder i samfunnet forøvrig. Terskelen for å såre andre er mindre når man kommuniserer på nett, og det er lett å glemme at man faktisk forholder seg til virkelige mennesker.

Internett og sosiale medier gir alle en unik mulighet til å eksponere seg, både på godt og vondt. Vi som foreldre må være gode rollemodeller, og vi har et stort ansvar å lære våre barn hvordan de skal opptre både på nett og ellers. Vi må lære dem å vise respekt for andres meninger og følelser. Men vi må også lære dem å vise respekt for seg selv og gjøre dem bevisst på hvordan de eksponerer seg selv på nettet, slik at de kanskje blir mindre utsatt for denne typen sjikane og hets.

1 kommentar:

  1. Klokt og godt om Intenett-mobbing. Se JT sitt innlegg http://iktjtp.blogspot.com/2011/03/refleksjonsinnlegg-om-nettvett.html
    Trygg bruk (http://www.medietilsynet.no/trygg-bruk/) og dubestemmer (http://www.dubestemmer.no/) er to gode nettressurser i arbeidet med å utvikle gode nettvaner.

    SvarSlett